Triple Sec – liköressens

Den färglösa liköressensen Triple Sec har klara inslag av citrus och apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en distinkt doft av sin sötma samt syrlighet med en dominant ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan emellanåt ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För många är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så påfallande och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självklart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett enastående sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos snabbt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls därför på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i tempo med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt inom EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, enkelt och går fort. Flera som prövat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därjämte är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det absolut bästa är att mixa essensen med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att påträffa fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att blanda essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att sedan blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det viktigt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man prova smaken utan att blanda en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.