Sockerfri liköressens som har smak av White Cacao

Gert Strand AB lanserar en ny spännande sockerfri liköressens som heter White Cacao (vit Cacao). Färdigblandad likör ges en mjuk samt rund smak av choklad med en söt arom från kakao.

Det är både smidigt och lätt att blanda sin egen likör och processen går ganska fort. Det är på så vis en okomplicerad variant av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs heller ingen avancerad utrustning. Resultatet av att framställa sockerfri likör är häpnadsväckande därför att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen enbart vill ha likör med smak av White Cacao i avsaknad av bismaker bör mixa essensen ihop med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer äga en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält stark likör kan man med fördel mixa essensen med vodka. Skulle man ändå blanda essensen med någon typ av redan kryddad sprit måste man kalkylera med konkurrerande smaker, men det är absolut inte uteslutet att man på så vis kan hitta fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välkänd för sin karaktäristiska sötma.? Det finns många skäl till varför det är förträffligt med sockerfri likör. Framförallt är det ett enastående alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet togs fram men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel i Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket passar bra för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så därför lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det snabbt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn eftersom ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, alternativt så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som består av White Cacao.

Att blanda den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en innehållslös flaska som rymmer 75 cl. Därefter häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan redigt. Den kvarvarande mängden av spriten ska därpå hällas i och skakas ordentligt ytterligare en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören direkt utan den bör helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare samt ännu mer smakrik.

Då och då kanske man endast vill blanda till ett smakprov. Då går det utmärkt att blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.