Sockerfri liköressens med smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av åtskilliga smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak från både kokos och rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak av kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev snabbt en populär likör och blev en självklar ingrediens i ett stort antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att använda riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för bruk runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för nyttjande inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre val för diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ner. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligen essensen med? Det rekommenderas att mixa den med brännvin som saknar kryddning och som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om välgenomfört. När flaskan skakats häller man i den återstående mängden alkohol och skakar om till dess alltsammans har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det viktigt att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa sätt. Därför ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer definitivt leda till i en oerhört smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först prova smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.

Den som fortfarande inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur snabb processen är. Därtill skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.