Irish Cream – liköressens

En enormt eftertraktad liköressens är Irish Cream. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört attraktiv smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en kraftig arom samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en unik sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne helt å hållet konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte lite underligt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt består av den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är ungefär 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst två starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel åt diabetiker. Sukralos utsöndras hastigt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts gradvis på marknaden som sötningsmedel. I EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att producera likör med hjälp av essens är en simpel form av hembryggning. Processen går tämligen raskt och är enkel och smidig. Det bästa av allting är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan tro.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream mixas med fördel ihop med okryddat brännvin. Det går så klart att blanda med kryddat brännvin ifall man vill vara mer vågad och experimentera med smaker. Man får då räkna med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligen bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som ger 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke och smak. Men man bör ha i åtanke att likör oftast har en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att blanda med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därpå upp flaskan ihop med sprit samt 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken av Irish Cream och alkoholen förenas på bästa vis. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Eller användas till att mixa drinkar.