Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt någorlunda långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns flera olika sorter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innefattar 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes gynnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade typer som injicerar insulin just för att främja sin muskeltillväxt. levaxin o bantning
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som nämnt ovan, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel varje dag. Dessa effekter har länge ansetts inte vara kompatibla, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Ibland är de enklaste lösningarna de bästa!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker finner man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så fort personer inser vilken potential den har för så många skilda grupper av personer.

Idag kan man handla Saigonkanel online, men kvaliteten kan variera en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en pålitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.