Maximera fettförbränningen med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligtvis stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på många sätt lik Kassiakanelen, men är också starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns skilda sätt att se till så att detta händer och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom helt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en utomordentlig start på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer även att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar och intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är viktigt att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika nyttigt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man måste testa sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.