Takrengöring kan du lätt göra själv

Det är otaliga som drar sig för att förvalta takrengöring måhända mest för att de tänker sig att det här måste bli krångligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla rent på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Yrkesmässig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av arbete. Men det kan vara gott att känna till att man rentav kan komma långt med en aning Bensaltensid alternativt Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man också till och från (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk och mixa själv bensaltensid och vatten för att distribuera på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men detta är ej så pass att man kommer att grubbla mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill sprida på taket. Detta innebär självklart en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så tvingas man också tänka på hur man sprayar bort den döda mossan samt annat lort. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju ej så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna dän.

Tänk på att införskaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så möjligen man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Vanligtvis varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Klicka här för ytterligare info järnsulfat mossa.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man möjligen har en stor tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.