Mossrivare till mossa I gräsmattan?

Vilken metod som helst kan man då och då känna att man vill applicera för att bli av med mossa. Men ska man betala för en mossrivare och knalla omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan fungera riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och speciellt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

järnsulfatspridare

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att välja bort rivaren är att den rentav kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man sprida ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp och sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man tvingas ta hand om och laga för att det ej ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt oattraktiv ut under flertal säsongen framöver. Klicka här genast för mer information spridarramp.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt arbete så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI eller själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man sedan skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha korrekt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullständigt av med mossan.

Förena mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så stor skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att sedan se till att skapa en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man givetvis fortskrida med detta. Men sanningen är troligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk samt tillbehör finns i stort utbud på allt-fraktfritt.se