Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Det finns de som beskriver mossa som mjuk och förtjusande, och visst, om man tänker sig fina John Bauer teckningar och djupa skogar så kan det väl vara snyggt med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det relevant att fundera på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnvitriol pris

Ska man eliminera mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För otaliga så är det alldeles självklart att man ska eliminera mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha nätt gräs så måste man avlägsna mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda eftersom detta är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås även jobba med moss-riv men om man inte börjar med att först eliminera mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det även kallas för, så kan det vara komplicerat att vinna mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du avlägsna mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte bara i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Vill ni veta mer Klicka Här köpa järnsulfat.

Då man ska vårda andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är måhända det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer självklart i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även ifall de annorlunda mossmedlena innehåller samma sak, nämligen järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på det här så är det intelligent att kora en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa göromål beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli krävande att riva mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att fördela järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att köpa billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat kvickt.

Därtill en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att rusta arbetet på korrekt sätt. Ha skyddsglasögon ifall du ska spraya bort död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och bearbeta under rätt årstid så att du slipper göra om allt många gånger per år.