Järnvitriol fasad eller tjärvitriol, vilket kommer att funka bäst?

Då man bygger ett nytt hus eller kanske en carport så kan man tänka lite på hur man ska behandla det trä som man använder. Många väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan komma med vissa fördelar.

köpa järnsulfatspridare för vattenkanna

En attraktiv kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är just det där med färgen som får många att välja att processa träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man tillämpa sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att inhandla en säck eller dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att växla i färg och bli en aning gråaktiga eller bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur föråldrat det är. Man brukar rekommendera att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att testa på en fristående bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att få. Det blir ju en aning svårt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man eventuellt måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än bedårande färg på huset

Men nu är det självklart så att flera vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst skydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan erhålla lite olika svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig anledning så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska behandla med järnvitriol fasad själv eller om man betalar någon annan för att utföra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer information: På den här sajten ta bort mossa på stenplattor.

Det är betydelsefullt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och övrigt som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt innan målning. Ifall man inte är förvissad på att man kan uträtta jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att anlita någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omkringliggande material.