Hur funkar det att använda järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligtvis låter en aning konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till därför att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

mossbekämpning utvvatnare bred för vattenkanna

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas blanda till den färdiga färgen. Man måhända får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är angeläget att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också betydelsefullt att planera arbetet på korrekt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är likaså att rekommendera.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en färdig produkt så kan den ha en lätt frän doft men den ska inte vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till massor olika saker som behandling av mossa i gräsmatta och på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det synnerligen inget att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Mer info: På denna sajten järnvitrol.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det faktiskt flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därpå så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte gillar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att pröva på en träbit.