Bli av med tråkig mossa I gräsmattan

Hur blir man av med mossan på ultimata sätt?

Då man är på jakt efter den perfekta gräsmattan så kan det vara så att man har drömmar om något som aldrig kommer att bli till verklighet. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undvika?

mossa i gräsmattan vad göra

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Ifall du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en sådan green i trädgården inte vore så korkat så ska du känna till att du tvingas röja rubbet samt betala en förmögenhet för en väl utvald grässort för att få samma verkan hemma. Det är det näppeligen värt då man kan handla järnsulfat och med järnsulfat och vatten minsann kan få en fin grön kulör och ett gräs som känns mysigt att gå samt stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra för att få den här effekten? Låt oss betrakta några vanliga alternativ…

Järnsulfat och vatten för att tillintetgöra den avskyvärda mossan

Starta med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som otvivelaktigt funkar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper också gräset att se grönare ut. Behandla en gång på våren, och en gång på hösten därför att få fin verkan.

För god fördelning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten och järnvitriol på ett smidigt sätt. Eller mixa själv, 288 gram järnvitriol och vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Ifall man ska tala om sådant som man kanske borde kringgå så är mossrivning ett bra exempel. Det här är något som tar tid och kraft och som massor gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Följaktligen skall man hela tiden vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Om du anser att det blir fint med rivning och möjligtvis planerar att applicera väl om jord samt nya frön så möjligen det här kan vara ett bra val men betänk det noga innan du köper en riv och drar igång arbetet.

Behandla med järnsulfat och vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Ifall du vill inhandla järnsulfat och behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset gillar näringsrik jord. Du kan också applicera mer jord samt sprida nya gräsfrön för att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du korrekt pH för en utomordentlig gräsmatta.

Ifall du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan kombinera järnsulfatet med allt från mossrivning till skilda bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Länk till mer info

Det allra viktigaste är att du har en plan och att du följer den. Om du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma efteråt och hävda att den här metoden ej fungerar. Man tvingas ha tålamod och skänka gräset en chans före man säger att det inte finns någon väg till den perfekta gräsmattan.