Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Dessvärre är det svårt att få bort varenda mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva bort med en maskin som är till för gräsmattan och därför så kan det vara förståndigt att se på en lösning som kan funka universellt i trädgården.

järnsulfatspridare

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss skåda en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter minsann inte så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle eliminera gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju inte så fint ut efter att man har rivit dän eländet. Gräset blir plötsligen kalt samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det många som undrar och mossrivning kan kännas som det bästa svaret då den handgripligen innebära att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder inte att detta är den ultimata mossbekämpning som finns. Läs mer här mossa gti.

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att eliminera mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att tillintetgöra mossan. Detta kommer inte att förinta ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att nyttja järnsulfat mot mossan ska dock fundera på att man också måste gödsla för att få ultimata resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan raskt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort och jätteenkelt, funkar likaså med Fulstopp.

Välj en metod som innebär ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att eliminera mossan med mossrivare alternativt ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så skall man fundera på att hela tiden jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att skänka en förtjusande gräsmatta. Man måste utföra lite mer än noppa bort mossan.

För att gräset skall övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver också vara tjockt. Detta åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, och givetvis också genom att få bort ogräs.

Ifall du ser på en procedur för att få dän mossan i trädgården och inser att den har många olika punkter som förvisso kräver mer jobb men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du kanske hittat rätt

Var sedan bångstyrig och vik inte från metoden! Det här är ett misstag som flertal gör för att därefter jämra på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du eventuellt har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är hela tiden bra att röja I kombination med att bruka järnsulfat.