Bästa sättet att effektivt få bort mossa på stenplattor?

Den nya stengången mot huset är så grann att betrakta, men så plötsligt så ser man att det har börjat växa något på plattorna… Brunt, grönt samt en aning gult, det är förstås mossa! Exakt som att man inte vill ha mossan i gräset så är det tråkigt då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan rätt så lätt få bort mossan med mossmedel som man kan använda på plattor såväl som på gräset.

utvattningsmunstyckke för mossa i gräsmattan

Få bort mossa på stenplattor med marknadens bästa mossmedel

För att få bort mossan så kan man behöva en aning annorlunda teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget grundligt rotsystem så det är ej så besvärligt att kratta bort men det blir ännu enklare ifall man börjar med att mixa järnsulfat samt vatten och sprayar eller vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som består av järnvitriol och som kommer som pulver, ännu enklare är att införskaffa ren järnvitriol (järnsulfat), då är det därjämte billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på rätt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan samt på stenplattorna så kommer mossan att stupa. När den är död så kan man använda sig av en högtryckstvätt för att skölja bort mosslagret från stenarna kvickt och effektivt. Klicka här för mer detaljer järnvitriol.

Viktigt att tänka på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Ifall man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara lite aktsam med högtryckstvätten eller använd högtryckstvättens tillbehör för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så snyggt. Det är självklart en styrka att först nyttja mossmedlet för att enklare få dän mossan via att spola med vatten men det kan likväl vara så att man blir en aning för hårdhänt med tvätten.

Är det jämt en fördel att processa med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder kanske järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan påverka somliga typer av stenar så vill man inte ta risken och köra likadan metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Ifall du är ängslig för att mossmedlet skulle kunna missfärga eller på något sätt skada dina stenplattor så bör du testa på en liten bit eller starta en tråd i ett hemforum online alternativt läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Detta är ett raskt och lätt sätt att få veta mer innan man beställer en järnsulfat påse från tex. allt-fraktfritt.se för att få dän mossa i gräsmattan. Där finns också en smart spridarbom samt en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på flertal års tid

Om det är så att man har stenplattor som är fullständigt övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett gott mossmedel så kan man dessutom hantera den här situationen. Se blott till att du har en bra plan för hantering samt ge inte upp. Ifall mossan har ett riktigt gott grepp så möjligtvis du får upprepa behandlingen några gånger för att stenplattorna ska bli helt fria från mossväxten.