Målarsoda- en effektiv produkt för rengöring

Vattenfritt natriumkarbonat kallas också för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som funkar mycket bra för varierande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor nytta. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg eller tapet får bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier med tanke på att det består av ett starkt alkali. målarsoda natriumkarbonat Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så för den skull bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att köpa i dagligvaruhandeln. måla om möbler målartvätt Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De olika fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast enkla att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.