Använd målarsoda för att effektivt avlägsna muts

Vattenfritt natriumkarbonat kallas också för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar perfekt för växlande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och innebär att ny färg alternativt tapet får bra fäste. Målarsoda kan således användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier därför att det består av ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock bör man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så för den skull bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att handla i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De olika fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis enkla att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.