Tillsätt kolsyra till ditt vatten

Kolsyrat vatten kan framställas på skilda vis. I vissa naturliga källor runt om i världen kan man hitta naturligt kolsyrat vatten, det var från dem man först intresserad av att dricka kolsyrat vatten. Perrier är idag ett av de kändaste märkena för naturligt kolsyrat vatten. Vattnet tas idag upp från källan separat och kolsyran tillsätts i efterhand, det är dock källans egen kolsyra som tillsätts. På detta vis utvinns naturligt kolsyrat vatten från många olika källor runt om i världen.

Intresset för kolsyrat vatten började för längesedan, man insåg att kolsyra var en sund ingrediens i vatten som gjorde det både rikare på smak samt fräschör. Idag är efterfrågan enorm, vi handlar hem kolsyrat vatten i litervis, antingen det är mineralvatten, smaksatt bordsvatten alternativt läsk så vill vi ha våra bubblor. Marknaden är ofantlig och de stora läskbolagen tjänar massor av pengar.

smakessensersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

All denna konsumtion av kolsyrat vatten samt läsk innebär dock somliga negativa effekter för miljön. Vatten som kolsyresätts i Sydamerika kan mycket väl hamna i våra svenska kylskåp. Tänk vilken enorm transportsträcka det medför och hur mycket giftiga avgaser som släpps ut på vägen. Därpå finns problemet med allt spill som uppstår av alla tomma flaskor samt burkar också. Måhända pantsystemet funkar tämligen bra i Sverige, men utomlands är detta system rätt så ovanligt.

Vad man som kolsyreälskare kan åstadkomma om man vill fortsätta att dricka sitt kolsyrade vatten utan dåligt samvete, är att börja addera kolsyran personligen. I Sverige har vi utomordentligt rent kranvatten som jämt ligger under hårdgranskning. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och kraven för rent vatten är mycket höga. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten slipper man en massa tomma flaskor och man kan känna att man bidrar till en bättre miljö.

Genom att kolsyra sitt kranvatten sparar man dessutom lite pengar. En liter vatten i affären kostar omkring 10 kronor, det är 1000 gånger mer än det vi betalar för vårt ypperliga kranvatten. Man har räknat ut att kostnaden för 1 liter kranvatten är ca 1-1,5 öre, så trots att en kolsyremaskin medför en viss investering så blir ens kolsyrade vatten i längden betydligt billigare om man kolsyrar det själv.

En användbar kolsyremaskin hittar man idag för mellan 500-1000 kronor, det finns självklart dyrare varianter där mycket fokus ligger på attraktiv design. Våra stora märken är idag Sodastream, som var först i världen med att göra kolsyremaskin, samt Wassermaxx från AGA, som är specialister på kolsyra. Bägge maskinerna är bra och ännu en enorm fördel med att ha en egen kolsyremaskin är att man själv kan fastställa hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten.

Går man steget längre så låter man få en carbonator installerad direkt i köksvasken, på så sätt behöver man endast öppna kranen och ut kommer det kolsyrade vattnet, kyligt, krispigt samt beredd att släcka törsten. En carbonator är nämligen en kolsyrekran vars aggregat fästes under vasken. Dess gaspatron räcker till ungefär 100 liter vatten och kan bytas ut hos ens återförsäljare. Kolsyrat vatten släcker törsten på ett hälsosamt sätt och är mycket festligare än vanligt vatten.