Soda Streams patroner – ett miljövänligt alternativ

Först kallades patronen till Soda Stream för Alcojet men har nu fått en populär uppföljare som heter Alo2jet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man jämt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerlemonadvichy vattenmineralvatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i drygt hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i olika länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det innefattar just själva maskinerna är Soda Stream både mest uppskattad och mest erfaren i jämförelse med andra märken.

Aga har däremot specialiserat sig på kolsyra och är mycket stora när det handlar om all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är fulländad har man kolsyrat vatten direkt i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta möjligtvis ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man köper en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små samt lätta att använda att man sparar massor av tid, släpande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, tillbaka till samma butik är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt störande.

Det är därutöver en rätt så allvarsam miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så enkelt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man även pantning samt onödigt avfall från samtliga de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets absolut renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare samt nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte bara rent, kranvattnet är också betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är närapå 1000 gånger billigare är det vi handlar på flaska i affären. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och självklart en summa för smaksättare om man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt göra läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man behöver kånka på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.