Soda Stream Design – för den som föredrar förtjusande design

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer vanligen med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers utbud, möjligen är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Elegans och bekvämlighet.

sodavatten

En Sodastream Jet kan man idag lätt finna för runt 600 kronor, inklusive PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, medräknat två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga affärsverksamheter när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx saluför även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Även ventilen är likadan – enligt europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar båda kolsyrepatronerna lika bra.

Det är rätt så lätt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i samtliga elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer normalt även kolsyrepatroner, men kolla upp så att de också byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att inhandla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt samt hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man gillar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör var dag runt på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därtill slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det dessutom andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller endast nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är namn på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat hela tiden färskt och nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.