Smaker från Soda Stream förgyller ditt vatten

Ute på marknaden fullständigt kryllar det av skilda smaker för Sodastream. Sodastream var först med att framställa kolsyremaskiner åt hemmet, det skedde av en man vid namn Guy Gilbey så tidigt som år 1903. Rika hushåll, och bl a det brittiska kungahuset blev först med att få tillgång till sodastreamers men inte förrän på 50-talet nådde de den kommersiella marknaden.

Sodastreams stora genomslag kom på 70-talet och höll i sig genom 80-talet. Än idag är vi flera som har nostalgiska barndomsminnen förknippade med Sodastream. Under 90-talet hade intresset för bubbelmaskinerna svalnat och man sålde knappast några maskiner eller tillbehör alls. Idag ser vi hur trenden har vänt, försäljningen av sodastreamers är större än tidigare.

kolsyremaskin

Det ligger helt rätt i tiden att skaffa sig en Sodastream, vi dricker mer och mer kolsyrade drycker och dagens konsumenter är inte villiga att kompromissa med det de vill ha. De kolsyrade drycker man handlar i affären består till minst 90 % rent vatten, vatten som vi har, om inte ännu renare, omedelbart i våra kranar. Svenskt vatten är ett av de renaste vatten man kan finna på jorden, och Livsmedelsverket genomför kontinuerligt noggranna kontroller för att garantera vattnets höga kvalitet.

Vatten är det nyttigaste man kan intaga, men i längden kan det kännas tråkigt att dricka det slätt ur kranen. Aningen kolsyra åstadkommer hela skillnaden och kanske en aning smak åt den som inte gillar smaklöst vatten. Ramlösa, Vichyvatten samt Loka är namnen på några av våra populäraste mineralvatten, de finns både med samt utan smak och utbudet på smaker är någorlunda stort.

Kånkandet av dessa flaskor från affären och därpå tillbaka igen för återvinning är både dyrt samt tröttsamt, för att inte påpeka vilket slitage det utgör för miljön med samtliga transporter samt onödigt avfall. Om man har sin egen kolsyremaskin så kan man på endast några sekunder ha klart mineralvatten hemma i köket, utan vare sig dyra inköp samt släpande av flaskor hit och dit.

Med hjälp av en egen sodastreamer kan man själv bedöma hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten, vilken smak man känner för i ögonblicket, och hur mycket smak man vill ha. Det är alltså på samtliga sätt mer bekvämt och gott att göra sitt eget bordsvatten.

Uppskattar man läsk så har Sodastream smaker åt de flestas uppskattning. I det totala utbudet som presenteras på Sodastreams webbsida så uppgår antalet till 25 skilda smaker, där inkluderas läskessenser, bordsvattenaromer och light-smaker för den som är försiktig med kalorier. Det är dock inte lätt att finna samtliga dessa Sodastream smaker ute i handeln.

Aga, som är Sodastreams största konkurrent gör också egna smaker, mest bordsvattenaromer. Andra som framställer goda essenser samt aromer är Aromhuset som har 16 olika aromer och 35 års erfarenhet, och Sonjo som erbjuder intressanta smaker som exempelvis originalsmaken på Champis. Saftföretaget Bob framställer läskessenser helt utan sötningsmedel men med någorlunda hög andel socker.

När det handlar om Sodastreams egna smaker så är det bra att känna till att de flesta består av både sötningsmedel samt socker, det gör att sockerhalten är något lägre än i exempelvis Bobs essenser. Aromhuset har varken i socker alternativt sötningsmedel i sina aromer och är därmed ett tämligen hälsosamt alternativ. Lightvarianterna av Sodastream smaker innehåller inget socker alls.