Smak av absint fast utan alkohol

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är enkel att dosera med hjälp av kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskvichy vattenmineralvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades framställa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig yr i skallen. Smaken är mycket udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de skilda kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Oftast blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir oklar. Att inta Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, men utan att bränna i halsen alternativt frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket personer som har utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar utmärkt som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 skilda smaker i sitt sortiment, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man själv bedöma om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är väldigt populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och skapa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och beprövad och skiljer sig ganska radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att om man gillar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.