Skaffa en carbonator och få kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag få kolsyrat vatten direkt ur kranen med en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en skild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag fraktas mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas sedan ut till annorlunda destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från alla dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och alla tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en bättre miljö och kan inta sin älskade Club Soda med rent samvete.

sodavatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fantastisk kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten därför att garantera dess renhet, fakta är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av alla.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma mycket billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de relativt likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar över lag ha lite bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en lite fler valmöjligheter. Man kan inhandla koncentrat åt läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten om man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker alternativt som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att framställa smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att få fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.

Med hjälp av en carbonator kan man förstås tillsätta smaker i efterhand ifall man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen ungefär som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.

En carbonator är okomplicerad att hålla efter men ska användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en fantastisk smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att få kolsyrat vatten med detsamma ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.