Kolsyremaskinernas vinnare heter Soda Stream Design

I ett Soda Streamer test som tidningen Råd & Rön genomförde i nr 10 2007 stod Soda Stream Design som vinnare. Man menade att Soda Stream Design var dominerande sina övriga medtävlande både vad gällde design samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och antagligen är det därför försäljningen av kolsyremaskiner åter tagit väldig fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar under 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

sodavatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men likaså de som själva vill prova fram smakligt bordsvatten samt läsk. Med hjälp av annorlunda aromer och essenser kan man skapa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream framställer sina egna smaker, liksom Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a framställa goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland många andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock består av en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt uppleva att man åstadkommer en insats för miljön känns skönt. När det innefattar smakerna så finns det, som ständigt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att producera sitt eget Soda Streamer test och finna sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en flott attiralj i rika hushåll, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan lägga pengar på i dag. Konceptet är tämligen lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därpå släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och slåss om kunderna med hjälp av skilda designs och prisvärdhet. Soda Streams Penguin är exempelvis den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en karakteristisk detalj som många kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer oftast från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna i retur till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern definitivt låg på topp-fem-listan.