Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubbar är mycket somrigt och spelar i samma liga som glassen. Vi odlar, plockar och handlar dessa röda små juveler med mycket möda och då och då ganska dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än endast den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning och nostalgi som jordgubbarna för med sig.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man vanligen tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man på 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev hastigt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det samtidigt mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en given plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna åt mycket. Givetvis är de utomordentligt goda att inta endast som de är, med aningen socker på, tillsammans med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt alternativt smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser härligt somrigt och inbjudande ut. Ännu godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.

Aromhusets essenser består av inget socker och inga sötningsmedel, därtill är de helt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter enbart några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får fantastisk smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får behålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan självfallet ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas också åt annat. Ska man baka en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och annat läckert så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe tillsammans med Aromhusets essens, likaså är det läckert i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.