Godare vatten med kolsyra

Kolsyra är en kemisk gas med sammansättningen co2 och bildar i bekantskap med vatten små bubblor fyllda med koldioxid. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som en aning kittlande, eller svagt stickande mot tungan och det är en känsla flera uppskattar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna variant av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det finns mängder av olika kolsyrade drycker på marknaden idag. De transporteras världen över för att vi ska ha möjlighet att njuta av bubbligt bordsvatten samt smarrig läsk. Detta är naturligtvis förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg och lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Därutöver blir alla burkar och flaskor till enorma mängder avfall.

Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att personer kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi fantastiskt god kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man handlar färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att bära hem en massa tunga vätskor i onödan.

Det finns en uppsjö av skilda kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i många årtionden, bl a hos adelsfolk samt Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.

Idag finns det två dominerande bolag som säljer kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, eller Sodaclub som de även kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; och Wassermaxx från AGA. Bägge företagen producerar bra produkter. Sodastream är kända för att vara de bästa producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA vanligtvis vinner när det gäller själva kolsyran.

Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att inhandla ny. Gasventilen på alla kolsyrepatroner i Europa ser identiska ut och passar därmed alla kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, eller en Alcojet från Sodastream åt en Wassermaxx, utan problem.

En modern kolsyremaskin är mycket användbar, den är enkel att manövrera och tar upp väldigt lite utrymme i köket. Den går att bruka åt tillverkning av egen läsk, med goda smaker och mängder av kolsyra, alternativt till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att införskaffa hos de flesta återförsäljare.

Den som gillar kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att skaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten med detsamma ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har också kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kyligt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.