Få ledning inför valet av kolsyremasin genom att läsa ett Wassermaxx test

För att få bättre inblick I vilken kolsyremaskin som bör väljas så kan man läsa några Wassermaxx test. Wassermaxx har många olika modeller ute på marknaden där den billigaste startar på omkring 500 kronor. Sodastream heter Wassermaxx stora konkurrent och är också det märke som flest personer associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av alla med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.

Under 70- och 80-talet var det enormt populärt att skaffa en kolsyremaskin och många minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i massor år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var många.

sodavatten

Av någon orsak avtog intresset för sodastreamers under 90-talet, möjligen blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – nämligen 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. För den skull är idag samtliga dessa tre varumärken ägda av samma företag och producerar förhållandevis likvärdiga produkter. Sodaclub samt Sodastream är detsamma rakt av, endast under olika namn i annorlunda länder.

Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de ständigt har erbjudit bra produkter till något lägre priser än Sodastream. Om Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är oftast desamma.

Det finns mängder av Sodastream samt Wassermaxx test på webben, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För somliga är dessa test en ganska bra vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.

Till sin nya Wassermaxx får man mestadels med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, samt en alternativt två PET-flaskor. Med en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Båda co2 cylinders består av samma mängd kolsyra, behållarna har även samma storlek och samma typ av ventil. Det enda som egentligen skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som var gaspatron innehåller, så lämnar man åter den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ungefär 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ca 50 liter vatten.

Trots kolsyremaskinernas storhetstid på 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än tidigare. I tider då alla vill unna sig smakligt bordsvatten, med smak och bubblor, fräscht mineralvatten eller smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- samt miljösynvinkel att framställa sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker fraktas landet – samt världen – runt.

Det är inte lätt att vara medveten om vilken kolsyremaskin man ska köpa, vissa vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger enorm vikt vid attraherande design och tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream eller Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.