En kolsyrepatron räcker till 50 liter vatten

Det krävs en kolsyrepatron för att kunna kolsyra sitt vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer normalt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ca 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar runt 250 kronor, men det är onödigt att inhandla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta ut sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Idag finns det massor av olika kolsyremaskiner i handeln och med dem följer ständigt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream eller en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris och kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga producerar bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att producera kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en skräll. Plötsligt ville samtliga ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. Under 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är kraftig. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub på slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en roande grej att pyssla med. Man kan smaksätta sitt vatten med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några affärsverksamheter som har specialiserat sig på just vattenaromer.

Aga och Sodastream har så klart egna sortiment av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel och socker, men finns i ganska många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och gör goda aromer helt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undfly ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska ha smak.

En kolsyremaskin är oproblematisk att både använda samt hålla efter och de moderna varianterna tar väldigt lite utrymme.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en sorts kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Därefter har man kolsyrat vatten med detsamma ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator innehåller lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men med tanke på att en carbonator inte bidrar till lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett fint sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.