Ekonomiskt tänkande med hjälp av Soda Stream Refill

Idén kring Soda Stream Refill handlar om att lämna in tömda gaspatroner till sin återförsäljare. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en procedur som både Soda Stream samt Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns faktiskt ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet eller Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron innehåller exakt lika mycket, därutöver ser båda märkenas ventiler identiska ut. Enligt fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innanmäte ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppkomma.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på exakt kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de ultimata kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att framställa kolsyrat vatten hemma skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren åt Soda Stream. Fastän patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det däremot galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor samt backar hem från affären, enbart för att släpa tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen samt släpandet. Man har därtill ständigt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag eller tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt direkt i kranen.

På tal om kranvatten så är det ytterligare en påminnelse om varför det är dumt att handla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent och befriat från slaggämnen, då och då slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, såsom Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att köpa en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är likaså klokt, speciellt om det är just mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat och vattenaromer, som kan vara tämligen dyra. Soda Stream refill är även ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.