Drick gott smaksatt vatten på jobbet

För att överleva måste vi inta vatten. Människokroppen utgörs till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån måste fyllas på mycket kontinuerligt då den hela tiden sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på utgörs till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av exakt denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en kraftig del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt mycket. Möjligtvis stressar vi, vilket sannerligen gör att vi förbrukar mer vatten, och flera är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten tassa sig på.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Trötthet, matthet, slöhet, försämrad fokusering och lätt huvudvärk är ofta tecken på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi tror ger oss ork – leder kvickt till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så vis motsatt verkan i det långa loppet. Om man inte dricker nog med vatten så blir man också mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på arbetet. En vattenautomat är betydligt mer lockande än en vanlig kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och ladda på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten samt en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet ger flera en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker tillfredsställande i mun och hals. Det är endast att se till handeln så är det glasklart att vi svenskar minsann har lärt oss att älska våra bubblor.

En annan tydlig trend när det gäller vatten är det enorma engagemang vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi tycker om smak och läskande bubblor, men vill påträffa hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten genom varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker samt sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit oerhört populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten samt hemkolsyrat. Det finns ca 20 olika smaker, samtliga noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är ämnad att användas ihop med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en särskilt framtagen pump. Denna pump gör doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god stämning som höjd prestationsförmåga och hållbar välbefinnande hos alla som arbetar.