Bra Soda Stream reklam har skapat ett starkt varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Människor köper mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hushåll. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Trots att kungahuset samt andra nobla hem hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade massor personer säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som ständigt, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och än idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, samt Soda Stream särskilt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte enbart för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker kolossal och vi är många som har släpat otaliga tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, enbart för att tvingas kånka tillbaka tomflaskorna för återvinning därefter.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupmineralvattenvichyvattenbordsvatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, och felaktigt miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Samtliga utsläpp från lastbilar samt andra fordon kan undvikas, om man upphör lägga pengar på buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än normalt, trist kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller hög och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med hjälp av lite aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man själv kan fastslå hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig kunskap och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så tillverkar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar liknande produkter och när Wassermaxx vinner på aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och succéartad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har verkligen varit effektiv, och den står sig än idag.