Arbetsplatsen blir mer spännande med hjälp av smaksatt vatten

Anställda på arbetsplaster får i allt högre utsträckning tillgång till vattenautomater med fräscht samt kylt vatten. Det är en minimal investering som ger friskare samt alertare medarbetare som därutöver orkar prestera mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en väldigt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp och ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet konstant påfyllning. Vi bör dricka åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på övrigt sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför också att vi måste inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket också medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart för att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en slö och trött och försämrar ens förmåga att fokusera samt prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det resultera i huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter enbart några dagar utan vatten blir hälsotillståndet oerhört allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster om vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt via svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, gott och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis även en kolsyrekran för alla de som gillar bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner handlar vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har verkligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker eller sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ca 58 liter vatten om den doseras enligt anvisningarna.