Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit avsevärt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att utförligt organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därutöver vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra.Länk till Candyshot 280 ml till 14 x 75 cl

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en markant kvantitet av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än endast vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare aningen vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var noga med att skölja ur hinkar samt kärl noggrant efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.