Utrustning för framställning av eget vin

Det är nu för tiden inte alls svårt att producera sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda utrustning. Det finns självfallet mängder av övriga redskap och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar även hur viktigt det är med hygien. Allt som kommer i bekantskap med vin och frukt ska vara fräscht. Länk till Oechslemätare & specifikviktmätare
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är fullkomligt ofarliga att använda.

För att få bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar mycket bra till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer därför att det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.