Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur varierande frukter ska behandlas under processen. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan ska rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att avskilja äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på drygt 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om genomförbart även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var noga med att inte krossa kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att frambringa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på omkring 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en extraordinär kategori. De bör nämligen endast användas i maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska därefter pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här för mer info Vinkoncentrat – 5 minutersvin

När ca ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara noggrann och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska processa större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet isär och sedan spola med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är utomordentlig frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av till exempel fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Naturligtvis har webben fått en betydelsefull roll då massor beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till påföljande dag. På så sätt får bären svälla upp omkring 4 gånger sin torkade storlek. Därför ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust ska man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa omkring 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan inhandla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket ger omkring 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Dock bör man komma ihåg att ifall det är riktigt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör testa att producera vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så bör de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman medräknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Gärna att blommorna pressas ner. Blommorna ska kokas långsamt under lock till dess de faller ihop. Det brukar ofta ta cirka 3-5 minuter. Sedan ska blommorna pressas ordentligt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.