Så framställer du vin hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flera goda tips och råd på hur man lyckas skapa spännande viner hemma. Det är en viktig och uttömande bok som består av en hög nivå av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en stor utveckling inom vinframställningen hemma. Flertal kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i kontinuerlig takt har också utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. Speciellt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flertal hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som avsikt att utmåla vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan dessutom tjäna som gott underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är minsann underhållande att forma sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.

Många ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har många resonerat att det ibland är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer svängrum att tappa i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flera människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att samlas och umgås, och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.

Därutöver ger Erlandsen råd om att noga organisera vinprocessen. Det är viktigt att skriva ner allt som ska användas och kontrollera att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli ganska förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allting följa i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara massor fel. Dessvärre är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligen gick fel.

En annan mycket viktig del i processen är att skriva ner allting som tillsätts och när i processen det händer. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt åt att spåra vad som möjligen kan ha gått fel. Besök Absinthessens 50 ml till 2,25 liter
En bryggjournal kan naturligtvis fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt utomordentligt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.