Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad från doftande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen bör noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är perfekt att brygga vin på. Klicka här nu för mer info Absintessenser

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.