Mängder av råd i Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med massor av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda sammanhang. Och olika sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis också all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hem. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är ganska lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för svårt. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självförtroende precis som inför allt annat vi tar för oss.

Flera ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilldragande att man kan spara tämligen mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att ständigt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer ständigt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Klicka här för mer info Bra produkter – andra sortiment

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noggrant notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon simpel miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras grundligtt före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.