Lär dig att simpelt brygga vin hemma

Det är inte alls ovanligt att många folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande bearbetning som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att skaffa ett passande kärl. Fundera även över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann eftersom det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör ihop med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på massor olika bär samt frukter.

Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det angeläget att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att röra om.

Därpå är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man ska göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren återigen för att kolla sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Länk till Övrigt
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.