Kul och trivsamt att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trevligt det minsann är att brygga eget vin. Hans entusiasm för vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat annorlunda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flera hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större utsträckning bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns följaktligen potential att ge vinet en otvetydig riktning redan från start. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är enastående för att det är billigt utan för att det är underhållande att forma sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag till allehanda vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas flera möjligheter. Varför till exempel inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar också om att gå samman i mindre bryggarlag. Kanske ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.

Den här boken är speciellt betydande på så vis att det finns oerhört få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en motsvarande ingående och uttömmande beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Mer info: På denna sajten Plasthinkar och jäshinkar

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt beroende av bryggprocessen. Men en viktig tumregel för allt vin är att enbart välja högklassiga råvaror.