Garvsyra och tannin är fint därför att få vin som smakar gott

Nuförtiden så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har ganska lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en mycket angelägen del i vin som så klart vanligtvis serveras i underhållningssammanhang.

garvsyra

Den goda smaken i vinet samt den sträva smaken i omogen frukt

Om du tar ett bett i en omogen frukt så får du en barsk smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i olika frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som gör att smaken blir mer häftig samt varmt sammandragande. När du dricker ett gott rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky samt cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är också en del av kaffe och te men inte ledande

Den garvsyra kaffe innehåller är icke dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är centralt att förstå att te ej har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är inte detsamma även om man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en kopp te.

Gör ditt eget rödvin med bättre samt fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det betydelsefullt att man får rätt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är ingående med att nyttja sig av korrekt typ av syra därför att få rätt smak på sina viner.

Det är likaså så att tanninet kan giva en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Mer information på denna länk. Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer icke att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke dricka den.

Du kan tannin köpa i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att skicka med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är mycket nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit mycket populära på grund av vi idag vet att de faktiskt är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga skilda typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och motarbeta hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men det här är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som kanske gör ditt eget. Tannin är således ett mycket centralt ämne som bidrar till livskvalité.