Att brygga eget vin

Att brygga eget vin är en gemytlig aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och dessutom genom olika jästekniker och övriga faktorer. Besök Plasthinkar och jäshinkar

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver generellt billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är många som har gastronomisk fröjd över att få använda vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig skojsamt att märka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer vanligtvis bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noga. Att vara bra rustad kan nämligen förskona flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utmärkt resultat – eller tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge från en färdig vinsats. Det genererar en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer van kan man börja testa att brygga vin på exempelvis egenplockade bär alternativt frukter.