Anordna en fullständigt fantastisk gräsmatta med järnsulfat mossa

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra koll på hur mossan lever och funkar.

mossa gräsmatta

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men ifall man endast river så kan man räkna med att mossan så småningom kommer igen för den är enträgen och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabb effekt. Det är förstås viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – alternativt blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som icke tycker om detta ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att förvalta gräset. Ifall du tycker att det blir för invecklat att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger omkring i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir nätt igen. Ifall du använder dig av rätt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten betrakta stor skillnad. Mer data här järnsulfat mot sniglar.

Tänk på att använda dig av god teknik och möjligen lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en trist gräsmatta till mattan som är riktigt grön och förtjusande. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara oerhört motiverande.