Sukralos är ett utmärkt sötningsmedel om du vill baka sött men undvika socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte jämt så lätt att hitta korrekt medel eftersom de annorlunda varianterna har lite annorlunda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är till fullo utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att fatta hur man ska nyttja det på rätt sätt.

sucralose

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att bruka?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man ej överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det särskilt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att finna i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kanhända du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är även för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av massor tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är spännande med xylitolen är att den ej endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ideligen har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar blanda åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att byta ut sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns uppenbara fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska spåna på att det inte alltid är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.