Goda efterrätter och eget godis med salmiak i pulverform

Lakrits är förmodligen ett typiskt svenskt godis och det är massa som uppskattar det. I andra länder så är det ej ständigt så lätt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och resa så kan det vara klokt att ta med sig lite godis alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan bereda ditt eget godis.

ammoniumklorid

Vad är salmiak och vad kan det användas till undantagen godistillverkning?

Det är viktigt att fatta att salmiak inte är detsamma som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man därför att få den salta smaken men faktum är att det har många andra användningsområden. Salmiak fungerar eminent som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler fängslande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan eliminera syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är detsamma?

Nej, man kan verkligen ej säga att det här är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att bidra en så god smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som förvisso också är populärt men en fullständigt annan sak.

Numera så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Ifall man ska göra nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska tillägga en gnutta lakritspulver. Detta är icke salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart även vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är enkelt att få tag i. Man kan handla det online till ett bra pris (vanligtvis på allt-fraktfritt.se samt Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det mycket som med fördel kan smaksättas med det.

Hitta bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av allihopa goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att köpa pulvret enbart därför att pröva. Kola, lakritslantar, hallondessert… det här är bara några exempel på sådant som blir tokigt läckert då man blandar i salmiaken.

Webben är uppbokat av vackra tips och goda recept som är enkla att följa. Har man blott ett grundrecept så kan man mestadels ge det hela en saltlakritstvist genom att tillägga salmiakpulvret. Det är ej svårt och något som absolut leder till efterrätter samt godis som är lite avvikande.
Klicka nu för mer detaljer från salmiaken.se.

Tänk på att ej överdosera. Man vill bestämt ej få för mycket av den salta smaken som onekligen är god men som kan ta över ifall det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man experimentera sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.