Halvfasta med hjälp av 5:2-metoden – 8 skäl till att börja

God hälsa är bra för den som vill bli av med överflödiga kilon och även höja sitt självförtroende. Att känna sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att också andra ska uppfatta dig som en självsäker och balanserad person och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den person du vill vara. Och det hänger inte bara på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett komplicerat moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi samtliga släpar runt på då och då. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än minska. Men kommer du bara igång på ett plan är det oundvikligt att även orken och lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa kliv, att starta med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte endast tappat ett par kilo utan även hittat en ny livslust på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar allihopa i gamla rutiner i köket, håller oss till råvaror vi vet och rätter vi känner till hur vi lagar. Att jobba efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Snart ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En omedelbar effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stadig nivå försvinner mycket av sötsuget vi oftast kämpar emot. Kroppen producerar dessutom mindre insulin och det gör att fett inte lagras lika enkelt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per person samt år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. diet 5 2 Då ökar dessutom cellernas potential att hantera sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motverka till exempel alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på enbart en av livets alla variabler, till exempel kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och ork att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett gott liv – Att gå på diet behöver inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på kalas. Med hjälp av 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och tvingas inte tacka nej till trevliga middagar och läckra efterrätter övriga dagar.