För bättre välbefinnande samt viktminskning – prova 5:2-dieten

Fastans verkan på hälsa och välbefinnande är inte hela tiden i fokus, det är enkelt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades uppnå en viktminskning på nio kg på samma gång som han bättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därefter i Norden. 5 2 fasta

För oss i Sverige är det inte bara viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en stark tradition av friskvård och att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar förändra våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en nyttig diet motverkar många sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det finns en väldigt bra bok författad av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är ytterligare bonus är att man kan låna denna kostnadsfritt på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – man lånar boken via sin dator. Alla dyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses enklast på en Läsplatta, typ iRiver. Vill man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt krympa risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat tillta – och ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda samt rekommenderats att exkludera vissa saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan komma igång att springa samt cykla igen.