Fasta med hjälp av 5:2-metoden och uppnå bättre välbefinnande

Att fasta är sannerligen inget nytt fenomen. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar för att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln berättar att också Jesus fastade i upp till 40 dagar i följd.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ca 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt modern forskning, på många sätt en poäng i det de gjorde. Nu har vi börjat fatta vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska samt hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att reducera kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som alla testade djurarter, så länge mängden vitaminer samt andra näringsämnen ännu är tillräcklig. Dessutom visar testerna att en livslång sådan diet fullkomligt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. Klicka här för mer info.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att äta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa motiv. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan reducera kaloriintaget och undvika de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker dessutom och minskar genast risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men sannerligen inte heller förlegat utan har numera åtskilliga belägg i modern forskning.

Det finns en väldigt läsvärd pocketbok av Ola Norrman (författaren som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna denna on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – utan lånar boken via sin dator. De flesta svindyra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst med en Läsplatta, som iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.