Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron och meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras följaktligen outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker konversion och det blir erytritol, enligt en alldeles naturlig process.

Erytritol är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och undgå onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och funkar därutöver som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel bli gravid

En märklig omständighet kring erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol får förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma och dosering.