Måste man använda dextros som bryggsocker eller kan normalt socker även fungera?

En betydande ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

hembryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en bestående debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen inte spelar någon roll. var köper man glukos.turbojäst bryggsocker.

Något man tvingas minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod också kommer att påverka resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl igen. Du bör helst kringgå att mixa på känsla.