Ketos stickor mäter snabbt samt enkelt om kroppen befinner sig i ketos

Ketos stickor mäter om man är i ketos. Ketos är ett ämnesomsättningstillstånd där kroppen börjar använda sej av lagrade fettdepåer som främsta bränsle alldenstund inga kolhydrater tillförs systemet. I vanliga fall är kolhydrater kroppens huvudsakliga bränsle, de är mer lättillgängliga än något annat. Rappa kolhydrater som socker aktiveras först men blir beredvilligt enkel till lagrat fett som reserveras för mindre bra tider. Det är metaboliska funktioner som finns kvar från dagarna då vi levde utan någon säkerhet aktuell tillgången till födoämne.

Vill man gå ner i vikt är dieter baserade på ett begränsat intag av kolhydrater väldigt effektivt, särskilt om man har många kilon att hälla. Man får förtära protein och fett, men inga kolhydrater, alternativt åtminstone inte mer än 40 gram kolhydrater per dag vilket motsvaras av ca 100 gram vit fralla. Ju färre kolhydrater, desto högre fettförbränning.

Länge har bantning samt viktnedgång varit väldigt fokuserade på räkning av kalorier. Man får förtära vad man vill men hämma mängden så att antalet kalorier som äts understiger de man förbrukar. Är man passiv så blir matmängde ofta väldigt liten samt hungerskänslor är vanliga. Är man mer engagerad så kan man accelerera på kaloriintaget lite, men fortfarande inte mer än marginellt. Är man avsiktlig om vilken mat som mättar antagligen så kan en kaloridiet funka utan för mycket möda, men få har koll på hur verkligheten gällande kalorier faktiskt tittar på ut. Saker som känns nyttiga, som t ex juice, kan vara förädla kaloribomber.

LCHF (Low Carb High Fat) dieter behöver man aldrig gå omätt. Äggviteämne och fett mättar betydligt mer än kolhydrater och i regel får man förtära obegränsat med protein- och fettrik mat. En typisk morgonmål för en LCHF: are är ägg med bacon. Det som kan vara svårt med denna typ av ketos diet är att sockerberoende får grav abstinens i begynnelsen. Huvudvärk, trötthet och förargelse är vanliga symtom när man absolut avgår äta kolhydrater, men dessa går bort efter blott några dagar och efter max 2 veckor är allt sockersug borta.

Gillar man att exercera mycket konditionsträning så kan en strikt LCHF diet vara hårt eftersom kroppen blir segare utan kolhydrater. Då kan man accelerera kolhydratintaget litegrann och fortfarande få aptitlig effekt.

Om man känner till med sig med säkerhet att det inte förekommer några kolhydrater, eller extremt lite kolhydrater i ens föda så kan man vara säker på att kroppen befinner sig i det metabola tillståndet ketos, alternativt ketosis. Om man vill få det bevisat för sig så kan man använda så kallade reagensstickor – eller ketos stickor – som snabbt samt lätt indikerar ett befogenhet av ketos. Dessa stickor finns under en mängd annorlunda namn, däribland Keto Diastix, Ketonstickor, Keto-Diabur test. På www.allt-fraktfritt.se säljs ketos stickor under namnet Ketostix.